KAJ JE TO BDTN?

BEST dnevi tehnike in naravoslovja (BDTN) je eno tedenski dogodek, kjer študenti pridobijo uporabna znanja, spoznavajo nove ljudi in širijo svoja obzorja. Predavanja in delavnice vodjo profesorji in asistenti iz različnih fakultet, ki prikažejo svojo stroko v najbolj zanimivi luči.

Vse delavnice in predavanja so brezplačna.

Hackathon
24-urno reševanje problema. Skupna nagrada 2600€.

Več informacij o Hackathonu

Delavnice
Brezplačne aktivnosti, kjer se boš naučil kako v praksi uporabiti različna orodja.
Predavanja
Brezplačna predavanja različnih aktualnih naravoslovnih tem.

Prijave za posamezno delavnico/predavanje zbiramo do 1 dneva pred aktivnostjo oz. do izpolnitve mest (razen če pri delavnici piše drugače).

Za več informacij nam piši na bdtn@bestljubljana.si

OPISI PREDAVANJ IN DELAVNIC

Ponedeljek, 11. 12. 2017

16:00–18:00 Znanost in duhovnost, inteligenca in zavest, znanje in modrost - prof. dr. Igor Kononenko

Kje: Fakulteta za računalništvo in informatiko, P20

Znanost in duhovnost raziskujeta in iščeta resnico, vendar s popolnoma drugačnimi pristopi. Znanost temelji samo na merljivih in s tem opisljivih in ponovljivih pojavih. Kar je objektivno merljivo in opisljivo, je za znanost zanimivo, subjektivna doživetja in čutenja so pri strogi znanstveni obravnavi nedopustna in zavajajoča. Torej subjektivne izkušnje so za znanost nedosegljive – nemerljive, neopisljive in nezanimive. Duhovnost nujno temelji na subjektivnem čutenju in zaupanju in z razumom je ni mogoče niti potrditi niti ovreči. Zaradi nujnosti subjektivne izkušnje duhovnosti ni mogoče objektivizirati - je nemerljiva in neponovljiva v objektivnem smislu.

16:00–19:00 Delavnica data mining - prof. dr. Blaž Zupan in as. dr. Lan Žagar

Kje: Fakulteta za računalništvo in informatiko, P3

Prijave zbiramo do sobote (9.12.2017) do 14h.

Prijavljeni bodo pravočasno obveščeni po mailu o drugih informacijah.

18:00–20:00 Geodezija v atletiki - izr. prof. dr. Dušan Kogoj

Predavanje je zaradi premajhnega števila prijavljenih preklicano

Predavanje predstavi sodelovanje geodezije pri izvedbi atletskih tekmovanj v skladu s pravili mednarodne atletske zveze IAAF. Obravnava je osredotočena na geodetsko meritev in geometrijsko rešitev pri določitvi rezultata atleta metalca pri metu kopja, diska in kladiva ter suvanju krogle. Opisani so nekateri vplivi na meritve, ki lahko nedopustno spremenijo vrednost rezultata.

Torek, 12. 12. 2017

16:00–18:00 Doktorat iz glasbe na FRI - as. mag. Matevž Pesek

Kje: Fakulteta za računalništvo in informatiko, P3

Človek brez težav dojame melodijo in harmonijo, za računalnik pa je razumevanje glasbe še vedno tako težak problem, da lahko študent FRI iz tega dela doktorat. Matevž se problema loteva z novim, biološko navdahnjenim globokim modelom.

17:00–20:00 Delavnica Adobe Illustrator - as. mag. Blaž Meden

Kje: Fakulteta za računalništvo in informatiko, PR14

Prijavljeni bodo pravočasno obveščeni po mailu o drugih informacijah.

18:00–20:00 Prehranska dopolnila pri športnikih - prof. dr. Samo Kreft

Kje: Fakulteta za računalništvo in informatiko, P18

Prehranska dopolnila so tudi pri športnikih vse bolj razširjena kategorija izdelkov namenjenih dopolnjevanju prehrane. Zaradi svoje oblike, ki spominja na zdravila (tablete, kapsule), pri potrošnikih vzbujajo zaupanje, v resnici pa so z vidika varnosti in kvalitete precej problematična kategorija izdelkov. Zakonodaja zahteva preverjanje kakovosti prehranskih dopolnil po načelih, ki veljajo za običajna živila, prehranska dopolnila pa pogosto vsebujejo snovi, ki bi zahtevale preverjanje kakovosti po načelih, ki veljajo za zdravila. Prehranska dopolnila lahko športnikom tudi koristijo, še pogosteje pa predstavljajo nepotrebni strošek, nevarnost za zdravje ali tveganje za pozitivni test na doping.

Sreda, 13. 12. 2017

16:00–18:00 Fotografska delavnica - as. dr. Janez Zaletelj

Kje: Fakulteta za elektrotehniko, LUCAMI

Maksimalno število udeležencev je 25, zato pohiti s prijavo!

Prijavljeni bodo pravočasno obveščeni po mailu o drugih informacijah.

16:00–18:00 Povezava med zavestjo in umetno inteligenco - prof. dr. Marko Grobelnik

Kje: Fakulteta za elektrotehniko, P10

V predavanju bomo poskušali pogledati v prihodnost z obravnavo dveh konceptov, ki se čedalje bolj povezujeta – umetne inteligence in zavesti. Kako nam sodobne teorije lahko pomagajo pri raziskovanju umetne inteligence ter ali lahko razvoj le-te privede do vznika zavesti?

18:00–20:00 Veščine javnega nastopanja z uporabo vizualnih medijev - izr. prof. dr. Iztok Fajfar

Kje: Fakulteta za elektrotehniko, MMD (Multimedijska dvorana)

Dandanes malodane vsakdo pri svojih nastopih uporablja računalniške projekcije. Podobe in besede na velikem platnu zažarijo v vsej svoji moči. Izkušen govorec to moč nadzira, preudarno dozira in precizno usmerja. Izgovorjene besede še bolj živo zarežejo v poslušalstvo, ki odide domov obogateno z novimi znanji. Vendar po naših izkušnjah žal največkrat ni tako. Silna moč elektronskih slik in stavkov na platnu nenadzorovano podivja, pogoltne govorca in omrtviči publiko, ki samo še nemočno čaka odrešilnega in lažnivega "Hvala za pozornost". Računalniška projekcija, strokovno imenovana "prezentacija PowerPoint", se v najboljšem primeru prelevi v trotl boben za govorca in v natisnjeni različici v izročke za poslušalstvo, kar je edino, kar odnesejo domov. V glavi nič.

Predavanje, ki ga boste slišali, vam bo razkrilo, kako ukrotiti neizmerno moč elektronskih medijev in jo uporabiti za to, čemur je namenjena. Za učinkovito sporočanje.

Četrtek, 14. 12. 2017

16:00–18:00 CV in soft skills - mag. Katarina Primožič

Kje: Fakulteta za elektrotehniko, MMD (Multimedijska dvorana)

»Kaksen CV delodajalec vzame v roke in kaj ga zanima na zaposlitvenem intervjuju«

Ali veš zakaj bi delodajalec zaposlil ravno Tebe? Iz najmanj dveh razlogov: (1) Zato, ker si na praktični delavnici  BDTN 2017 spoznal/a, kakšen življenjepis je delodajalcu zanimiv in ga pritegne, , ter (2) ker si se naučil/a veščin učinkovite osebne predstavitve.

Na delavnici bomo v prvem delu s pomočjo konkretne metode, ki jo uporabljajo karierni coachi in  svetovalci za zaposlitev za pripravo in izdelavo življenjepisa dejansko izdelali Vaš osebni življenjepis (CV). V drugem delu delavnice pa bomo spoznali katere so ključne veščine, potrebne za izvedbo učinkovitega zaposlitvenega intervjuja.

Z vami bo mag. Katarina Primožič direktorica kadrovskega sektorja Hella Saturnus Slovenija.

16:00–18:00 Zakaj je cepljenje dosežek znanosti - Eva Vrščaj

Kje: Fakulteta za elektrotehniko, P11

Cepljenje je enostaven, učinkovit in varen način za preprečevanje nalezljivih bolezni. Je eden izmed večjih dosežkov znanosti, medicine. S cepljenjem smo že pregnali nekatere nalezljive bolezni iz naše države. Vendar zakaj se ljudje sprašujejo o varnosti, učinkovitosti cepljenja? Zakaj sta prisotna strah in nezaupanje? Se moramo cepljenja res bati?

18:00–20:00 Delavnica Adobe Photoshop - as. dr. Janez Zaletelj

Kje: Fakulteta za elektrotehniko, LUCAMI

Maksimalno število udeležencev je 25, zato pohiti s prijavo!

Prijavljeni bodo pravočasno obveščeni po mailu o drugih informacijah.

Petek, 15. 12. 2017

Ogled podjetja Hella Saturnus

Prijave za ogled podjetja zbiramo do torka (12.12.2017) do 22:00

Za ogled podjetja se bomo ob 9h dobili na Bavarskem dvoru in se skupaj z avtobusom odpravili proti Helli Saturnus (BTC). Lahko se nam pridružiš na postaji, lahko pa pri podjetju ob 10h. Ogled podjetja se začne ob 10h na Letališki cesti 17.

POKROVITELJI

sl_SISlovenian