KAJ JE TO BDTN?

BEST dnevi tehnike in naravoslovja (BDTN) je eno tedenski dogodek, kjer študenti pridobijo uporabna znanja, spoznavajo nove ljudi in širijo svoja obzorja. Predavanja in delavnice vodjo profesorji in asistenti iz različnih fakultet, ki prikažejo svojo stroko v najbolj zanimivi luči.

Vse delavnice in predavanja so brezplačna.

Hackathon
24-urno reševanje problema. Denarna nagrada 1300€.

Več informacij o Hackathonu

Delavnice
Brezplačne aktivnosti, kjer se boš naučil kako v praksi uporabiti različna orodja.
Predavanja
Brezplačna predavanja različnih aktualnih naravoslovnih tem.

Prijave za posamezno delavnico/predavanje zbiramo do 1 dneva pred aktivnostjo oz. do izpolnitve mest (razen če pri delavnici piše drugače).

Prijavite se tukaj!

Za več informacij nam piši na bdtn19@bestljubljana.si

OPISI PREDAVANJ IN DELAVNIC

Ponedeljek, 2. 12. 2019

16:00 - 20:00 Študija primera: Kreiraj prihodnost industrije 4.0! - BSH
Naslov: Študija primera: Kreiraj prihodnost industrije 4.0!

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00 - 20:00

Govornik: Thomas Zimmermann, BSH


Opis: Si se kdaj videl v vlogi vodje? Kaj pa v vlogi vodje najsodobnejše proizvodnje na svetu? Podjetje BSH ti daje priložnost kreiranja prihodnosti, kjer bi delavci vaše tovarne pri delu uporabljali pametne ure, očala za navidezno resničnost, holograme in tudi tisto, česar na trgu še ni. Glavno vprašanje, ki ga podjetje zastavlja, je: “Na kakšen način bi lahko sodobno tehnologijo uporabili med proizvodnim delom?” Išče se futuristične ideje in ljudi, ki si upajo razmišljati izven vsakdanjih okvirjev! Odpira se ti priložnost, da s svojimi idejami navdušiš in se predstaviš uspešnemu slovenskemu podjetju BSH. Seveda si s tem tudi obogatiš svoj CV in se ob tem še zabavaš. Jo boš izkoristil? Za udeležence je zaželjeno, da prinesejo osebne računalnike. Lahko se prijavijo kot ekipa (2-4) ali pa posamično.
16:00 - 18:00 Z biopolimeri proti plastiki - Uroš Novak, BioApp
Naslov: Z biopolimeri proti plastiki

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00–18:00

Govornik: Uroš Novak, BioApp


Opis: Pretirana uporaba plastične embalaže ni le osamljen problem, ki ga lahko na preprost način preprečimo iz svojega življenja, ampak preprosto najbolj viden učinek nenadzorovane porabe v zadnjega pol-stoletja. Zdi se, da je ta težava lahko razumljiva, saj so materiali in produkti na osnovi plastike dobro prepoznani, ljudje jih kupujejo in po uporabi mečejo v koš. Kakšna je vizija raziskovacev na projetku BioApp in kakšne rešitve smo že razvili pa lahko izveste več na predavanju in delavnici.
18:00 - 20:00 Koliko slajdov na minuto prezentacije? - izr. prof. dr. Iztok Fajfar
Naslov: Koliko slajdov na minuto prezentacije?

Kje: Fakulteta za elektrotehniko - Diplomska soba

Čas: 18:00–20:00

Govornik: izr. prof. dr. Iztok Fajfar, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko


Opis: Dandanes malodane vsakdo pri svojih nastopih uporablja računalniške projekcije. Podobe in besede na velikem platnu zažarijo v vsej svoji moči. Izkušen govorec to moč nadzira, preudarno dozira in precizno usmerja. Izgovorjene besede še bolj živo zarežejo v poslušalstvo, ki odide domov obogateno z novimi znanji... Vendar po naših izkušnjah žal največkrat ni tako. Silna moč elektronskih slik in stavkov na platnu nenadzorovano podivja, pogoltne govorca in omrtviči publiko, ki samo še nemočno čaka odrešilnega in lažnivega "Hvala za pozornost". Računalniška projekcija, strokovno imenovana "prezentacija PowerPoint", se skrivnostno prelevi v trotl boben za govorca in v natisnjeni različici v izročke za poslušalstvo, kar je edino, kar odnesejo domov. V glavi nič.

Interaktivno predavanje vam bo razkrilo, kako ukrotiti neizmerno moč elektronskih medijev in jo uporabiti za to, čemur je namenjena: za učinkovito sporočanje. (Mimogrede: koliko slajdov (povprečno) se priporoča na minuto prezentacije?)

Torek, 3. 12. 2019

16:00 - 18:00 Delavnica: Informacijska rešitev za kaos mobilnosti - Comtrade
Naslov: Informacijska rešitev za kaos mobilnosti

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00–18:00

Govornik: Klemen Koželj, ComtradeOpis:Predavanje se je že začelo, ti pa si še kar ujet v avtobusu, ki nepremično stoji v zastoju na Slovenski cesti. Prav tako bo zamudil tvoj prijatelj, ki že 20 minut išče prosto parkirno mesto v bližini fakultete.
Zadnja leta mobilnost v Ljubljani postaja vse bolj počasna in stresna. Nekateri vidijo rešitev v dodatnih cestnih pasovih ali zagotovitvi več parkirnih kapacitet vendar te rešitve predstavljajo veliko infrastrukturno, ekonomsko in okolijsko breme, za povrhu pa še niso učinkovite.
Na problematiko mobilnosti pa je mogoče gledati tudi iz drugega modernega informacijskega zornega kota. Z udeleženci delavnice se bomo poglobili v problem reševanja mobilnosti z pomočjo IT tehnologije, skupaj pa bomo spoznali tudi agilne metodologije za vodenje projektov, ki jih uporabljajo zagonska »startup« podjetja.
Delavnico bo vodil Klemen Koželj, iz podjetja Comtrade, član Voyego Mobility Laba.
16:00 - 18:00 Je Mars lahko druga Zemlja? - prof. Dr. Tomaž Zwitter
Naslov: Je Mars lahko druga Zemlja

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00–18:00

Govornik: prof. Dr. Tomaž Zwitter, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko


Opis: Mars kar dobro poznamo, odkar sta leta 1976 na njem pristali sondi Viking, je sledila serija samovozečih vozil na površju in sond, ki so krožile okoli planeta. Spoznali smo, da Mars vsaj v zadnji milijardi let ni podoben Zemlji. Tam skoraj ni atmosfere, na površju je močno sevanje, ni tekoče vode, je hladno, občasno se dvigne peščeni vihar. Je torej precej manj prijazen od najbolj vroče puščave ali najbolj hladnega polarnega predela na Zemlji. Izjave, da se bomo morda lahko preselili tja, torej koristijo le petičnežem, ki si tako lepšajo javno podobo, saj jih imajo nekateri za vizionarje. Poznamo še tisoče drugih planetov, vendar so za obisk ti predaleč. Torej bomo tudi v prihodnje ostali Zemljani. Vendar klimatska kriza resno ogroža tudi naš obstoj na Zemlji. V drugem delu predavanja bomo torej primerjavo z drugimi planeti in meritve naglih klimatskih sprememb na Zemlji strnili v potrebo po spremembah naših navad in našteli ukrepe, ki jih mora takoj sprejeti tudi naša država.

Sreda, 4. 12. 2019

16:00 - 18:00 Soft skill delavnica društva BEST
Naslov: Soft skill delavnica društva BEST

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00-18:00

Govornik: Ana Ivanuša, Žiga Agostini

Opis: Ljudje zelo radi poslušamo, še raje pa pripovedujemo zgodbe. Pripovedovanje zgodb je pomembna življenjska veščina, saj nas naredi bolj zanimive na vseh področjih našega življenja. A pogosto se izkaže, da je povedati dobro zgodbo malenkost težje, kot se zdi. Dobro novica za nas pa je, da se pripovedovanja zgodb lahko naučimo.


18:00 - 20:00 Nevarnost padca z energijske pečine - izr. prof. dr. Andrej Senegačnik
Naslov: Nevarnost padca z energijske pečine

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 18:00–20:00

Govornik: izr. prof. dr. Andrej Senegačnik, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za stojništvo

Opis

Četrtek, 5. 12. 2019

16:00 - 18:30 Delavnica: Nadgradite tehnološko znanje s podjetniškim! - ABC
Naslov: Nadgradite tehnološko znanje s podjetniškim!

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00–18:30

Govornik: Márton Bélik, International Education Lead; EIT Digital


Opis: “The Digital Innovation Game” je interaktivna delavnica, ki jo izvajajo mednarodni strokovnjaki s področja oblikovanja poslovnih modelov organizacije EIT Digital. Skozi igrivo simulacijo bodo udeleženci preko “Design Thinking” principov kreirali in razvili nove ideje. Delavnica vodi udeležence skozi proces timskega kreiranja idej ter modelov, s katerim se na zabaven način simulira ustvarjanje start-up idej. Le-te so na delavnici generirane na podlagi Design Thinking metodologije skozi faze “Discovery”, “Design” in “Delivery”. Delavnica se bo izvajala v angleškem jeziku, udeležba je brezplačna.
16:00 - 18:00 Kaj se zgodi, ko mikroba ni? - prof. dr. David Stopar
Naslov: Kaj se zgodi, ko mikroba ni?

Kje: Fakulteta za elektrotehniko

Čas: 16:00–18:00

Govornik: Prof. dr. David Stopar, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo, Katedra za mikrobiologijo


Opis: Živimo v svetu, kjer ne mine dan brez poročil o problemih, ki jih povzročajo mikroorganizmi in virusi. Infekcije, epidemije, pandemije, prebavne težave, kvar hrane, oporečna voda, plesni, smrad, ... in še in še. Svet bi bil zagotovo bolj prijazen kraj za bivanje če mikrobov in virusov, ki povzročajo zdravstvene težave ne bi bilo. Še bolje, če sploh ne bi bilo nobenega mikroba in virusa na planetu. Enkrat se nam je že posrečilo z izkoreninjenjem virusa črnih koz, zakaj tega ne bi razširili na vse mikrobe in viruse na planetu. To bi bil enormen tehnološki podvig, brez primere v razvoju civilizacije. Pa si to res želimo? Glede na današnje vedenje o življenju bi vztrajanje pri absolutni odsotnosti mikroba pomenilo, da vse ne-mikrobno življenje ugasne v dobri minuti. Kako? Zakaj? Čemu? Ali lahko pred tem pobegnemo? Kam? In zakaj tudi to ni rešitev?

POKROVITELJI

Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje je specializirano za razvoj in proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane in napitkov. Kot del mednarodnega koncerna BSH Home appliances Group so s svojo prodajno službo v Ljubljani odgovorni tudi za prodajo bele tehnike v JV Evropi. So največji proizvajalec malih gospodinjskih aparatov v Evropi, eno največjih podjetij v Sloveniji in tudi med najpomembnejšimi podjetji v koncernu BSH.


ABC Accelerator se v okviru svojega pospeševalnega programa osredotoča na vzpostavljanje povezav in poslovnih aktivnosti za startupe v svojih programih. Hkrati pomaga pri rasti in mednarodnih povezavah ostalim startupom po Evropi, saj ima v svojem portfelju že 156 alumnov iz prejšnjih programov. Pri tem si pomaga z mrežo evropskih partnerjev, med katerimi je tudi EIT Digital s katerim organiziramo delavnico tudi na BEST dnevih.


Comtrade je mednarodno podjetje, specializirano za informacijske tehnologije.
Zaposlujemo več kot 2500 strokovnjakov v 18 poslovalnicah, z več kot 1200 razvijalci programske opreme pa podjetje zagotavlja vrhunsko strokovno znanje v različnih panogah in na različnih poslovnih področjih; logistika , sodobna mobilnost, finance, umetna inteligenca, igralniška industrija, telekomunikacije in javni sektor.

Samostojno podjetje HYCU je vodilni ponudnik rešitev za nadzor aplikacij in zaščito podatkov za novo generacijo IT (hiperkonvergiranih) okolij.

Delo zaposlenih v Comtradu ima pomemben vpliv na najrazličnejša področja - od razvoja programskih rešitev, ki jih uporabljajo podjetja po vsem svetu, do sodelovanja z znanstveniki pri reševanju najbolj trdovratnih izzivov.

V svoji zgodovini smo si pridobili zaupanje svetovno priznanih partnerjev in strank - od zagonskih podjetij do globalnih tehnoloških velikanov. Z nami so najboljši strokovnjaki v panogi, s katerimi
zagotavljamo na tisoče storitev in rešitev za preobrazbo poslovanja naših strank. Comtrade se nenehno razvija in ponuja sodelovanje ambicioznim posameznikom, ki bi v našo ekipo prinesli strast do tehnoloških izzivov, znanje in nove zamisli.


Epilog je visoko-tehnološko-razvojno podjetje, ki zagotavlja celovite programske rešitve za podporo procesom notranje logistike in sodeluje pri najzahtevnejših projektih po celem svetu. Z dinamičnim razvojem rešitev, uporabo sodobnih tehnologij in inovativnih pristopov uspešno rešujejo izzive industrije 4.0. Novo zgodbo njihovega delovanja piše ekipa robotike, ki razvija elektronsko in programsko opremo za samovozeča vozila (AGV).

Od letošnjega februarja so del avstrijske multinacionalke Knapp AG, kar jim omogoča, da so še tesneje povezani z mednarodnimi razvojnimi tokovi.

sl_SISlovenian